اصول راهنمای چارچوب
اصول زیر هدایتکنندهی توسعه و تکامل این چارچوب است:
- گسترش دامنه و فرصتهای مشارکت در آموزش و یادگیری علوم رایانه و تفکر رایانشی: چارچوب راهنمای ترویج علوم رایانه و تفکر رایانشی باید همهی دانشآموزان را صرفنظر از سن، نژاد، جنسیت، ناتوانی جسمی، یا وضعیت اجتماعی-اقتصادی مورد توجه قرار دهد. ساختار و محتوای این چارچوب باید منعکسکنندهی نیاز به تنوع در رایانش و توجه به مسائل برابری از جمله دسترسی باشد.
- تمرکز بر موارد ضروری: چارچوب راهنمای علوم رایانه و تفکر رایانشی یک سواد پایهای و اساسی در علوم رایانه را توصیف میکند، نه فهرستی جامع از همهی موضوعات علوم رایانه که دانشآموزان میتوانند بیاموزند. با وجودی که در این چارچوب بر مواردی از علوم رایانه تأکید شده است که برای همهی دانشآموزان ضروری است، اما مربیان و توسعهدهندگان برنامههای درسی تشویق میشوند تا خودشان فراتر از این چارچوب، تجربههای یادگیری خلاقانهای ایجاد کنند که طیف گستردهتری از علایق، تواناییها و آرزوهای دانشآموزان را در برگیرد. علاوه بر این، این چارچوب تلاش میکند از زبانی ساده و بدون اصطلاحات خاص استفاده کند که برای مدرسان و عموم مردم قابل دسترسی باشد.
- بهرهگیری مؤثر از تجارب موجود: چارچوب راهنمای ترویج علوم رایانه و تفکر رایانشی بر اساس سابقهی پژوهش و اقدامات حرفهای در آموزش علوم رایانه در کشورهای مختلف استوار است. این چارچوب در وهلهی اول بر اساس چارچوب علوم رایانه برای دانشآموزان (K12CS) ایجاد شده است که به عنوان یک چارچوب مرجع در کشور آمریکا تهیه و ارائه شده و بسیاری از کشورها برای تهیه چارچوب علوم رایانه در کشورشان آن را مبنا قرار داده و یا از آن الگو گرفتهاند. در ادامه، باید به صورت پیوسته از تجارب معلمان در آموزش علوم رایانه و تفکر رایانشی برای توسعه و تکامل این چارچوب استفاده شود و در این راستا، ضروری است مطالعات پژوهشی منسجمی تعریف و اجرا شود.
- شکلگیری و تکامل بر اساس آخرین پژوهشها: این چارچوب منعکسکنندهی آخرین پژوهشها در آموزش علوم رایانه، از جمله مسیرهای یادگیری و تفکر رایانشی است. در مواردی که تحقیقات خاصی در زمینهی آموزش علوم رایانه وجود نداشته باشد، پرسشهایی برای ایجاد یک دستور کار پژوهشی مطرح شده و در بازنگریهای آتی، نتایج این پژوهشها مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
- الهامبخش برای اجرا: چارچوب ترویج علوم رایانه و تفکر رایانشی چشماندازی منسجم برای الهام بخشیدن به تلاشهای بیشتر در زمینهی ترویج علوم رایانه و تفکر رایانشی در موقعیتهای مختلف یادگیری برای دانشآموزان ارائه میدهد. در کنار این چارچوب، راهنماییهایی در مورد انواع گامهای اجرایی کلیدی، مانند تدوین استانداردها، آمادهسازی معلمان، و ایجاد برنامه درسی که مفاهیم و شیوههای چارچوب را منعکس میکند، باید ارائه شود. سیاستگذاریها، برنامهریزیها و اجرا باید دست به دست هم دهند تا فرصتهای با کیفیت برای یادگیری علوم رایانه و تفکر رایانشی برای همهی دانشآموزان در کشور فراهم شود.